Leden van de heemkundekring hebben weer een tentoonstelling ingericht in Theek 5 (Centrale). In de vitrines van de bibliotheek staan foto’s van activiteiten van de brandweer in Oosterhout en zijn kerkdorpen. Brand blussen is de belangrijkste taak van brandweerlieden, maar er zijn verschillende andere taken die onze mensen van de brandweer verrichten.

Bovenste foto: De brandweer in Oosterhout ca 1942. Foto: HKO Oosterhout -->>

Denk aan het bevrijden van slachtoffers uit auto’s, het redden van dieren en het zoeken naar slachtoffers die in het water zijn gereden en natuurlijk het redden van mensen waarvan hun huis in brand gevlogen is. Bij het bekijken van de foto’s zie je die verschillende taken in uitvoering. De meeste foto’s zijn afkomstig van Johan van Gurp, oud fotograaf van Dagblad De Stem. De brandweerautootjes zijn eigendom van Jan Hendrickx die verschillende miniatuur autootjes heeft verzameld. Waarschijnlijk zal deze tentoonstelling een week of vier in Theek 5 tentoongesteld worden, dus tot eind juni. Naast foto’s liggen er ook ansichtkaarten van de brandtorens die in Oosterhout hebben gestaan en van de brandweerkazerne aan de Brakensteinlaan. In Dorst staat nog zo’n brandtoren. Ook liggen er in de vitrines boeken die over de brandweer en branden in Oosterhout gaan.

Middelste foto: Brand cafetaria La Venezia aan de Leijsenhoek in 1980. Foto: Johan van Gurp. -->>

 Enkele bekende branden zijn die van de Hooge Molen die op de Tilburgseweg stond, van De Wildzangk, een school die in Oosterheide stond, brand bij Simfa, café De Witte Leeuw en La Venezia. Ook het brandspuithuisje in Dorst, een Rijksmonument, krijgt aandacht.

Onderste foto: Brandweerlieden spuiten water op een vijver zodat er ijs gevormd kan worden. 1978. Foto: Johan van Gurp. -->>

Natuurlijk ook informatie over Adriaan van Campen, die in Dorst woonde. Hij perste geld af van bewoners van boerderijen. Die zou hij in brand steken als de mensen het gevraagde geld niet wilden geven. De mensen dachten dat er meerdere mensen bij die branden betrokken waren want Adriaan schreef in de wij-vorm. Adriaan leefde van 1746 tot en met 1787. Hij werd gesnapt en op een vreselijke manier ter dood gebracht. Men wilde in die tijd een voorbeeld stellen. Deze kleine expositie is te zien tijdens de openingstijden van Theek 5 Centrale. De organisatie is in handen van Heemkundekring de Heerlijkheid Oosterhout.